Tilbage til det grundlæggende i at være

En åbning til Ungdommens natur

 "Hvorfor er de unge ikke mere engageret i de udfordringer, vi står over for i dag?" Hvad er det, der adskiller os unge fra vores omgivelser? Både jeg selv og andre medlemmer af Over til de unge har tænkt over svaret på dette indviklede spørgsmål. Ved at kaste et blik på ungdommens natur tror jeg, at vi måske kan finde nogle løsninger på dette puslespil med mange lag og forberede de kommende generationer på at tage personlig ansvarlighed på sig. Så lad os analysere mine hypoteser og gøre mig en tjeneste.

Vi er centrum for vores eget univers

Jeg hører hele tiden, at unge mennesker som os hele tiden overvejer, hvad vores identitet er. Hvem er vi? Hvad er meningen med vores liv? Hvor hører vi til? Det, som disse tankeprocesser alle har til fælles, er dig.

Du går gennem livet og opfatter tingene gennem din øjne, har du ikke noget valg i denne sag. Du kan ikke lave en "Freaky Friday" og tilbringe en dag i et andet individs krop eller sind; du vil kun opleve verden gennem din perspektiv og opfattelse, din kognition og bevidsthed. Vi kan ikke undgå at være centrum for vores egne universer; det er alt, hvad vi kender. På grund af dette glemmer vi tilsyneladende, at der findes en verden uden for os selv. Vi begynder at tænke og derfor at handle, som om det eneste, der betyder noget, er det, der sker i vores umiddelbare livsverden.

Selvcentreret vs. selvtilfreds

Jeg vil gerne skelne mellem begreberne "selvoptaget" og "selvcentreret". Når jeg hører noget som "du er selvcentreret" fra nogen, får jeg altid et hul i maven, men jeg mener, at udsagnet "sæt dig selv først" har gyldighed; ligesom flyselskabets sikkerhedsretningslinjer, hvis du ikke prioriterer din egen iltmaske først, hvordan vil du så hjælpe andre med at få deres på? Jeg udledte heraf, at der er en positiv side ved at være selvcentreret. Den væsentligste forskel mellem at være "selvcentreret" og "selvglad" er, at ingen kan undgå at være selvcentreret, hverken vi unge voksne eller fuldvoksne voksne.


At være selvforkælende er imidlertid en populær praksis, der almindeligvis forbindes med unge. Jeg siger "praksis", fordi det er noget, vi kan vælge at gøre. Unge mennesker vil hellere give efter for deres egne vurderinger, fordomme og impulser end at tænke to gange over de alternative muligheder eller konsekvenser, der følger derefter. Hvor de kunne søge råd i deres hjem, sjæl og historie, vender de sig i stedet til samfundets idoler, som er lige så fortabte som de selv. Hvor de kunne undersøge hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor og hvordan der er omkring dem, bliver de ledt til apati for nemheds skyld og den fejlagtige opfattelse, at de ikke har et valg.

Ansvaret ligger ikke kun hos de unge. Vi lever og deltager i et samfund, der tvinger os til at spilde vores vitalitet, et samfund, der udnytter vores sårbarhed, fordi vi er letpåvirkelige og opfindsomme, til at forme os til profitable brikker på et skakbræt. Det vender os fra integritet til at spille sin bedrageriske virksomheds version af King of the Mountain og styrer os væk fra at danne en familie for at blive indlemmet i dets forførende syndikat. Som prikken over i'et forsikrer den os så om, at vi er unge og derfor ikke behøver at bære hele ansvaret for vores beslutninger og handlinger.

Vi bliver lokket gennem vores gamle limbiske system i hjernen gennem dopaminfeedbackloops via de apps, vi bruger, de websteder, vi læser, og den uddannelse, vi modtager. Vores selvcentrerethed er uundgåelig og praktisk, men vores selvforkælelse vokser som ukrudt af vores omgivelser og styres dårligt af vores egen manglende bevidsthed.

Bidrag fra frontallappen

Frontallappen er den senest udviklede del af vores hjernes neocortex. Den er ansvarlig for vores beslutningstagning, tænkning, planlægning, selvkontrol, hvilke perspektiver vi indtager osv. Hvor den fylder ca. 7% af en hunds hjernevolumen, fylder den 35% af et menneskes hjernevolumen.

 

Er du klar over, at frontallappen ikke er fuldt udviklet før omkring 25-årsalderen? En del af vores kognitive proces er stadig under udvikling! Dermed ikke sagt, at vi alle skal tage et dybt suk af lettelse, læne os tilbage og drikke af bægeret med en falsk følelse af sikkerhed, fordi fejlen i vores fejl ligger i vores hjerne. Det er snarere for at fastslå, at der stadig er meget at lære om, hvad vi er, og at der stadig er en løbende forhandlingsproces om, hvem vi er. Vi har stadig vores egen suverænitet, hvilket indebærer, at vi tager ansvar for vores handlinger og er ansvarlige for vores beslutninger. Personligt tror jeg ikke, at vi nogensinde vil forstå os selv fuldt ud, og jeg håber, at vi aldrig vil gøre det, for ud fra et sanguint perspektiv betyder det, at vi bliver ved med at ændre os og udvikle os.

De selv-løsninger

For virkelig at kunne besvare spørgsmålet om, hvorfor unge mennesker ikke er mere involveret i vores moderne udfordringer, må vi rejse gennem den labyrint af hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor, hvorfor og hvordan vi er. Introspektion er ikke en let opgave. Ofte afdækker vi aspekter af os selv, som vi ville ønske, at vi havde holdt skjult; vi ser sjældent nogen af vores guldmedaljer, før vi først vredt har kastet rundt med alle vores deltagelsesbånd. Det kan føles evigt og meningsløst. Jeg ser det sådan, at uanset hvor man går hen, er der du er; det strækker sig over hele din levetid, så der er ingen bedre person end dig selv til at rette op på dig.

"De unge er fremtiden" er en almindelig anekdote, som min generation ofte bliver kastet rundt med. Duh! Vi er yngre end jer. Som medlem af denne befolkningsgruppe tror jeg ikke, at vi er blevet godt forberedt på det. Vores samfund er i det store og hele blevet mere og mere narcissistisk i løbet af de sidste par årtier. Manglen på specifik opmærksomhed fra min demografiske gruppe og fra menneskeheden har fået menneskehedens tilstand til at skride og har ærligt talt ført til kollektiv lidelse. Vi er mindre forbundet med vores historie, end vi nogensinde har været. Selv de, der kom blot en generation før os, synes at være en galakse væk, selv om de konstant rækker deres hænder ned for at hjælpe os op på deres skuldre.

Hosea 4:6
"I mangel af viden blev mit folk ødelagt" er et åg, som tidligere generationer har været tungt belastet af. Denne mangel på viden fører til, at vi gentager den cykliske karakter af virkelighedsafkobling, som vi gør nu. Der har altid været en krig på et bestemt slagmark, som hver generation var sent ude for at blive overvundet; det er sådan, vi i første omgang kom til denne tilstand som art. Manglen på kritisk tænkning fra hver generation med hensyn til deres uløste udfordringer fra fortiden fører til domino-lignende ulykker.

Vi kender ikke os selv og slet ikke vores omgivelser. Hvordan kan vi forvente, at de unge skal være involveret i fremtiden, hvis de ikke engang er involveret nu? Med vores frontallapper, der endnu ikke er fuldt udviklede, en samfundsstruktur, der udnytter vores grundlæggende evolutionære instinkter gennem markedsføring og manipuleret uddannelse, og den manglende selvbevidsthed om, hvad vores hjerner og kroppe gør, falder vi ind i en labyrint af spejle: konstant usikre på, hvornår eller hvor vores fødder vil røre jorden, uden noget, der indikerer, at der findes en verden uden for os selv.

"Det er ikke alle, der vandrer, der er fortabte."

 

~ J.R.R.R. Tolkien

Er det alt sammen noget værd? Har vi passeret det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage? For at besvare disse spørgsmål vendte jeg mine øjne mod mine forældre. De er dobbelt så gamle som mig, de er langt over det punkt, hvor deres frontallapper er fuldt udviklede, og de er først i de sidste par år blevet "opvågnende vidundere", som Russell Brand så velformuleret. Som så mange andre tilbragte de deres tilsyneladende uendelige ungdom med at danse natten lang, som om tiden ikke var en konstant størrelse. Det var først i de senere år, at de indså, at det ville være mere klogt at tage sin tid og svinge sig. Mange af vores forgængere har lært deres lektie og søger nu at dele deres erfarne erfaringer med os unge mennesker. Nogle forsøger stadig at udligne forholdet mellem deres fiaskoer og succeser, som vi alle bærer på konsekvenserne af.

Vores fejlbarlige mesterhåndværkere er stadig til stede for at blive set, efterlignet og lyttet til. Mange var sent udviklede, begik deres fejl, men fortsatte alligevel med at tænke kritisk. De havde og har stadig håb. Det kan vi også, og dem efter os, have.

Det er ikke foragt for ungdommelighed. Ungdommelighed er det kendetegn at være usikker og ufuldstændig, hvilket jeg vil foreslå alle i Over til De unge Det er der et håb i det. Der er håb, fordi der er potentiale, og intet er mere håbefuldt end potentiale. Dette er en opfordring. En opfordring til selvopdagelse, til åbenhed over for andre, til bevidsthed om verden og frem for alt til ydmyghed til at spille fjols.

Medværterne Bret Weinstein og Heather Heying fra DarkHorse podcast, som begge har en ph.d. i evolutionsbiologi, ynder at bruge udtrykket "velkommen til komplekse systemer". Mennesker, individer, fællesskaber, menneskeheden, vi er komplicerede. Punktum. Tilføj nu ungdomsfaktoren, frontallapsfaktoren, samfundets røg og spejle-faktor og faktoren for at kvæle familiære forbindelser.

Vores opgave herfra og fremover er at samle den last op, der ligger foran os, og som er dig selv. Forstå dig selv. Fortsæt dig selv. Denne bestræbelse bør opsluge hele dit liv og alle dine ædle bestræbelser, som den helt sikkert vil gøre det for mig; alt andet bør betragtes som et tåbeligt forsøg. Mønstre og tilbøjeligheder set gennem verden og fra det enkelte individs indre vil altid blive destilleret af hjernen og ånden af dig selv. Hvis ikke nu, hvornår så? Hvis ikke dig, hvem så? Svaret på spørgsmålet "Hvorfor er unge mennesker ikke mere involveret i vores moderne udfordringer?" findes der, hvor meget andet kan findes: i os selv.

Telegram
Facebook
Twitter
E-mail

Ræk ud! Kommentér og lad mig vide, hvad dine tanker var! Hvis du nød mit arbejde, kan du finde mere af mig på Madamei Studios.

 

Hjælp os med at vokse

Kommentarer:

En reaktion

  1. Fantastisk! Wow, min frontallap pulserer, tak Madison. Jeg er også vild med den måde, du sluttede på: "Svaret på "hvorfor er unge mennesker ikke mere involveret i vores moderne udfordringer?" findes der, hvor meget andet kan findes; indeni." Vidunderlig læsning, tak fordi du deler dette med verden! 🙂 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDanish