Dyrk (ingen af) dine egne | Er dette den "nye normalitet"?

Bliver offentligheden underbevidst afskrækket fra at være selvforsynende med fødevarer og overgive vores uafhængighed til en ny normal situation med total afhængighed af staten?

Med de seneste stigninger i leveomkostningerne og problemerne i fødevareforsyningskæderne i mange lande kan man være tilbøjelig til at dyrke sin egen mad som et middel til selvforsyning og til at holde omkostningerne nede. Det ville bestemt ikke have været malplaceret for vores politiske ledere at tilskynde til sådanne ordninger; jeg kunne forestille mig en kampagne i stil med "Dig for Victory" med krigstids-agtige budskaber som noget særligt tiltalende for vores ledere som et middel til at forbedre den offentlige popularitet (hvilket den to britiske premierministerkandidater og oppositionsleder har hårdt brug for). En sådan politik bør helt sikkert også hilses velkommen med hensyn til klimaændringer, da dyrkning af egne produkter uundgåeligt vil resultere i langt færre emissioner fra transport. Der er endda også sundhedsargumenter, som det fremgår af den pesticiders virkning på menneskekroppen, som der ville være langt mindre brug for, hvis flere fødevarer blev dyrket i hjemmet.

Tværtimod har vi set det modsatte; et forbud mod slangevanding er blevet indført i dele af England som reaktion på lave vandstande i floderne og klimaændringerne. Selv landmænd er blevet begrænset fra at vande deres egne afgrøder. Dette ville i sig selv være slemt nok for folk, der ønsker at dyrke deres egne grøntsager, men at bevidst begrænse adgangen til vand er på vej til at blive langsigtet regeringspolitik i Det Forenede Kongerige og EU. Der tales ikke om at "dyrke sit eget" i disse tider, kun at købe en andens mad (eller endnu bedre, insekter og mennesker) er i stedet i medierne.

Det er chokerende nok ikke slutningen på de foranstaltninger, der i hele verden tilsyneladende har til hensigt at afskrække både husejere og uafhængige landmænd fra at dyrke deres egne fødevarer. Delstaten Victoria i Australien har nu beføjelse til at beslaglægge husdyr og hjemmedyrkede fødevarer fra private borgere, hvis de anses for at være "forurenede". Så tag FN's Agenda 2030, som blandt mange andre ting har til formål at top-down-kontrol af adgangen til frø. Så har vi Bill Gates opkøber landbrugsjord med den slags penge, der let kan udkonkurrere uafhængige avlere eller folk, der håber at komme i gang. 

Mediernes etiketter baggårdshøns (ikke burhøns) som "farlige, fremme idéen om hobbylandbrug, der er sygdomsfremkaldende og fritgående kyllinger øger på en eller anden måde risikoen for fremtidige pandemier. De vil aflive kyllinger, der testes positive for fugleinfluenza via PCR, selv om PCR er ikke et passende diagnostisk værktøj. Så er der påstande om, at "evige kemikalier", som ikke kan nedbrydes af biologiske processer, har forurenet alle vandforsyninger, og at de er at sætte en stopper for folks bestræbelser på at dyrke fødevarer. Selv selve havearbejdet, når det fremmes som en fordel for sundheden, er nu den emne for frygtfremkaldende adfærd.

Det giver alt sammen indtryk af, at nogen et eller andet sted ikke ønsker, at vi dyrker vores egne fødevarer. Ville De være tilfreds med ikke at få lov til at dyrke mad i Deres egen have, opdrætte Deres egne høns til æg eller få frataget Deres jordlodder? Vi er måske ikke nået dertil endnu, men en del af mig ville ikke blive overrasket, hvis det er det, vi er på vej til. Det ville trods alt passe med den "ej noget og vær lykkelig" dagsorden.

Hvis du gerne vil støtte mit arbejde, kan du overveje at donere ved at bruge følgende:

QR-kode for Bitcoin-donationer

Du kan også donere via Bitcoin: bc1qp2y8a0h7ya8ctjp6lcwvwg569cml8578ts553s

Hjælp os med at vokse

Kommentarer:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDanish