Terveempi suolistomikrobiomi, terveempi elämä

Edellisessä artikkelissani kirjoitin käytännöstä, jonka mukaan Shinrin-yoku ja miten menneisyyden kulttuurit ovat nähneet olemassaolomme olevan läheisessä yhteydessä luonnon olemassaoloon. Tässä artikkelissa tarkastelen toista tapaa, jolla elämämme on vastavuoroista luonnon kanssa, tällä kertaa vain mikroskooppisella tasolla, kehomme sisällä.

 

Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Tätä kysymystä pohdittaessa tulee mieleen lause "olet sitä, mitä syöt"; jos syöt huonosti ja ravintoarvoltaan vähäisiä elintarvikkeita, terveytesi laatu on vastineeksi huono. Tämä vaikuttaa käsitteeltä, josta useimmat ihmiset voisivat olla samaa mieltä. Kun kuitenkin yrittää ymmärtää, miksi näin on, käy ilmi, että "ihminen" ei ole vain yksi organismi, vaan "holobiontti"; kokonainen mikro-organismien yhteisö, joka työskentelee yhdessä isäntänsä kanssa varmistaakseen molempien selviytymisen. Lisäksi, uskotaan, että ihmisillä on elimistössään enemmän bakteerisoluja kuin ihmissoluja.Tämä osoittaa, miten tärkeää on ymmärtää tätä ihmisen ja mikrobien välistä suhdetta.

 

Tässä artikkelissa tarkastellaan suolistomikrobiston käsitettä, sitä, miten mikrobiston toimintahäiriöt vaikuttavat moniin sairauksiin, ja ruokavalion merkitystä terveen suolistoflooran edistämisessä.

Suoliston mikrobiomin ymmärtäminen

Élie Metchnikoff

Mikrobiomi eli mikro-organismien ekosysteemi, joka toimii suhteessa toisiinsa ja ympäristöönsä, on suhteellisen tuore käsite tieteellisessä ymmärryksessä. Pasteur, Koch, Metchnikoff ja Escherich alkoivat 1800-luvun puolivälistä ja lopusta lähtien. kaikki tunnustivat ihmisen ja mikrobien välisen vuorovaikutuksen mahdollisuudet., mukaan lukien hyödyllisiä bakteereja, joita löytyy luonnostaan kehosta ja sen sisältä. Samoihin aikoihin Winogradsky osoitti. miten useat bakteerit voivat toimia yhdessä luonnollisissa ympäristöissä. typen sidontaprosessissa. Näitä teoksia pidetään usein nykyaikaisen mikrobiomia koskevan käsityksen synnyttäjinä. Kun ymmärrys genetiikasta ja geeniteknologiasta kehittyi, aloimme ymmärtää paljon syvällisemmin näiden mikro-organismien luonnetta ja suhteita toisiinsa ja elimistöön. Joitakin merkittäviä viimeaikaisia teoksia ovat muun muassa  Lederbergin Nobel-palkittu työ bakteerien geeninsiirrosta ja Dorén geneettiset analyysit suolistobakteereista -.

 

Nyt tiedämme, että ruoansulatuskanavassamme elää lukuisia bakteereja, jotka ovat suojautuneet kehomme suhteellisen turvalliseen ympäristöön hyvin pian syntymämme jälkeen ja ruokailevat syömiemme elintarvikkeiden avulla. Monet näistä bakteereista ovat kehittäneet mekanismeja, joiden avulla elimistömme voi sietää niiden läsnäoloa. säätelykykyisten immuunisolujen stimulointi jotka ehkäisevät tulehdusta, joka muuten voisi syntyä. Suolistoflooran ja ihmiskehon vuorovaikutuksen eri tapoja ymmärretään vasta, mutta jo nyt tutkimukset viittaavat siihen, että suolistobakteerit voivat vaikuttaa seuraaviin asioihin geeniekspressio, tulehdus ja hermoston signaalinvälitys.

 

Keltapukki syö punkkeja eläimen selästä.

Lisäksi näiden bakteerien läsnäolosta voi olla hyötyä meille elävinä organismeina. Vain koska härkäpapulinnut puhdistavat puhvelit punkkeista ja punkkeista. bakteerit puolestaan voivat parantaa ruoansulatuskykyämme muuntamalla muuten syömäkelvottomia yhdisteitä hyödyllisiksi ravintoaineiksi. Esim, useat suolistobakteerit voivat muuntaa kuitua lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi., joka voidaan sitten käytetään hiilihydraattien ja lipidien aineenvaihdunnassa.. Ne voivat jopa vaikuttaa mielialaan serotoniinin säätely joita käytetään aivojen ja suoliston välisessä edestakaisessa viestinvälityksessä, mikä tekee tämän yhteyden ymmärtämisestä entistäkin tärkeämpää, kun otetaan huomioon mielenterveysongelmien määrä nyky-yhteiskunnissamme.

Sairaus mikrobiomien epätasapainona

Vaikka mikrobiomit voivat olla hyödyllisiä, kun ne ovat "eubioosissa", jossa ekosysteemi on tasapainossa, terveiden bakteerien puuttuminen elimistömme mikrobiomista voi aiheuttaa lukuisia sairauksia. Kotimaisella hammaslääketieteen alalla tunnustetaan hyvin, että iensairaudet olisi nähtävä eräänä suun bakteeripopulaatioiden epätasapaino., jolloin sellaiset tekijät kuin tupakointi, syljen huono laatu ja ruokavalio voivat rohkaista kudosta vahingoittavia bakteereja "ottamaan vallan" monista bakteereista, joita yleensä odotetaan esiintyvän suun mikrobiyhteisöissä.

 

Tällaista epätasapainoa eli dysbioosia voi esiintyä myös suolistomikrobistossa. Terveessä suolistomikrobiomissa on tyypillisesti laaja valikoima erilaisia bakteerilajeja, mukaan lukien Lactobacillus lajit, Bifidobacterium bifidum ja Bacteriodes lajit. Sitä vastoin köyhien suolistomikrobien monimuotoisuus on tyypillisesti vähäisempää. Ne, jotka asuvat erittäin urbaaneissa, sosioekonomisesti köyhissä paikoissa, tai ne, jotka saavat vain vähän kuituja, suolistomikrobiston monimuotoisuus on paljon vähäisempää..

 

Kun olemme irrottautuneet luonnosta, mikä vähentää kontaktia bakteereihin, jotka muuten auttaisivat meitä rakentamaan sairauksien sietokykyä, ja kun meillä ei ole pääsyä terveellisiin, luonnonmukaisiin elintarvikkeisiin, tämä johtaa dysbioottiseen suolistoekosysteemiin. Ja aivan kuten iensairauksien kohdalla, tämän sääntelemättömän tilan on todettu olevan osallisena monissa eri sairauksissa, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet, nivelreuma, paksu- ja peräsuolisyöpä, liikalihavuus ja diabetes. muutamia valittuja mainitakseni. Lisäksi jopa jotkut edelleen olemassa olevat COVID-19-infektioiden jälkeiset tilat on yhdistetty säätelyhäiriöihin. suolistomikrobiston.

Prebiootit, probiootit ja ruokavalio

"Ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke olkoon ruokasi."

Vaikka mikrobien dysbioosiin johtavia mekanismeja ei täysin tunneta, ei ehkä ole yllätys, että se, mitä syömme, on merkittävä tekijä suolistomikrobiemme terveyden kannalta.. Jotkut syömämme asiat, kuten keinotekoiset makeutusaineet, on osoitettu kannustavan kasvattamaan Enterobacteriaceae läsnä, mikä vaikuttaa haitallisesti veren glukoosipitoisuuteen.

 

Muut elintarvikkeet voivat kuitenkin aktiivisesti edistää terveellistä suolistomikrobiomia. Nämä luokitellaan yleensä kahteen ryhmään: prebiootit ja probiootit. Jälkimmäinen näistä termeistä on todennäköisesti useimmille lukijoille tuttu, sillä se viittaa elintarvikkeisiin, joissa on merkittäviä määriä hyödyllisiä mikro-organismeja. Niitä esiintyy monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa, erityisesti fermentoiduissa elintarvikkeissa, kuten jogurtissa, kimchissä ja hapankaalissa, vaikka vasta viimeisen sadan vuoden aikana on havaittu, että Metchnikoffin kaltaiset tutkijat ovat esittäneet teorioita bakteerien nauttimisen hyödyistä. kuten Lactobacillus jogurtissa. Lisähyötynä monet fermentoidut elintarvikkeet, kuten hapankaali, sisältävät runsaasti K2-vitamiinia, jolla on tärkeä rooli seuraavissa tekijöissä veren kalsiumpitoisuuden hallinta ja synergistiset vaikutukset D-vitamiinin kanssa.

 

Prebiootit sen sijaan saavat paljon vähemmän huomiota julkisuudessa. Ensimmäinen määritelty vuonna 1995Nämä ovat muita kuin ihmiselle sulavia aineita, jotka edistävät suolistossa hyödyllisten mikro-organismien kasvua. Ravintokuidut, joita on esimerkiksi palkokasveissa, täysjyväviljassa ja vihanneksissa, ovat bakteerien fermentoimana molekyyleiksi, jotka ovat hyödyllisiä verensokerin vakauttamisessa.. Polyfenolit, joita on marjoissa, mausteissa ja teessä, on yhdistetty suoliston immuunivasteisiin ja aineenvaihduntaprosessien hallintaan..

 

Luomuvihannekset

Pre- ja probiootit eivät suinkaan ole ainoa ruokavalioon liittyvä keino edistää suolistomikrobiston suotuisaa kehitystä. Luonnonmukaisten ja kerättyjen elintarvikkeiden syöminen voi olla yksi tapa edistää terveellistä suolistoflooraa, sillä torjunta-aineet ja rikkakasvien torjunta-aineet eivät ole tappaneet elintarvikkeista mahdollisesti hyödyllisiä bakteereja.. Lisäksi tällaisten rikkakasvien torjunta-aineiden jäämiä ei myöskään nautita, mikä olisi muuten voinut olla haitalliset vaikutukset suoliston mikrobiyhteisöihin ja niiden isäntiin. Samoin pitkälle jalostetut elintarvikkeet sisältävät paljon epätodennäköisemmin sekä pre- että probiootteja, jotka hyödyttäisivät suoliston ekosysteemiä.. Ajatus probioottipohjaisista ravintolisistä on myös aktiivisesti tutkittavana, mutta tämä aihe ansaitsee oman artikkelinsa.

Loppuajatuksia sulateltavaksi

Elintarvikkeet eivät tietenkään ole ainoita asioita, jotka voivat vaikuttaa suolistomikrobiomiin. Tutkimuksissa on alettu tunnustaa antibioottien kyky aiheuttaa dysbioosia suolistossa. Vaikka antibioottien tarkoituksena on tappaa tiettyjä tauteja aiheuttavia taudinaiheuttajia, monet antibiootit vaikuttavat myös tappaa terveen suolistoflooran, joka antaa meille vastustuskyvyn tauteja vastaan. Juuri näin Clostridioides difficile infektioita esiintyy; a asuvien mikro-organismien tuhoaminen mahdollistaa C. difficile ottaa haltuunsa, mikä johtaa erilaisiin sairauksiin ja joissakin tapauksissa kuolemaan. Yhdessä mikrobilääkeresistenssin lisääntymisen kanssa on selvää, että on tarpeen miettiä uudelleen, miten hoidamme sairauksia ja edistävätkö päätöksemme entisestään elimistömme mikrobiomien dysbioosia. Kun hoidamme sairauksia, emme hoida vain yhtä organismia, vaan "holobionttia", jossa on enemmän mikro-organismeja kuin ihmissoluja, jotka ovat kehittyneet rinnallamme meidän molempien hyväksi.

Vaikka ymmärryksemme suolistomikrobistosta kasvaa edelleen, päivä päivältä on selvempää, että meidän pitäisi ajatella itseämme ja terveyttämme sopusoinnussa luonnon kanssa. Olet todellakin sitä, mitä syöt, joillakin tavoilla kirjaimellisesti, sillä elintarvikkeissamme olevat mikro-organismit voivat siirtyä asumaan suolistomikrobiomeihimme. Ehkä meidän kaikkien on aika tarkastella ruokavaliotamme tarkemmin ja kysyä: "Onko tämä oikein minulle ja terveydelleni?", ja uskon, että jos teemme niin, voimme alkaa muuttaa syömämme hyvyyden hyvyydeksi ympäröivään maailmaan.

Jos haluat tukea työtäni, harkitse seuraavaa lahjoittaa seuraavilla tavoilla:

QR-koodi Bitcoin-lahjoituksia varten

GiveSendGo:https://www.givesendgo.com/tomshaw

Bitcoin: bc1qp2y8a0h7ya8ctjp6lcwvwg569cml8578ts553s

Auta meitä kasvamaan

Kommentit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish