Harmoni med jorden | 3 idéer för att minska avfallet

I de flesta utvecklade länders nuvarande struktur kan "harmoni med jorden" låta lite fantasifullt. I skolan får vi ofta lära oss om växthusgaser, föroreningar och en rad olika ekologiska problem, men hur ofta presenterar det gamla utbildningssystemet några konkreta lösningar? Det finns en allmän attityd i världen idag att människan drar ner planeten, men jag föreslår att det inte behöver vara så här, och att mänsklig bebyggelse kan vara bra för jorden. I den här artikeln kommer vi att titta på tre lösningsbaserade idéer inom räckhåll för att minska avfallet och leva mer harmoniskt med planeten.

Plastavfall

Jag anser att plastavfall är ett av de viktigaste, mest synliga och sorgligaste ekologiska dilemmana, men jag tror också att det är mest inom vår räckhåll för att förbättra situationen. Vi känner alla till de tomma colaflaskorna som flyter nedför floderna och stränderna som är täckta av plastskräp i solskenet. Tyvärr har vårt samhälle i stort, sedan plast för engångsartiklar populariserades på 1970-talet, blivit extremt beroende av materialet. Vi använder det för livsmedelsförpackningar, medicinska leveranser, toalettartiklar, paket osv. och vi använder engångsplast för otaliga tillämpningar. Plast kommer inte att gå någonstans i närtid. Så vad kan vi göra?

Fraktionerad destillation genom pyrolys är en kemisk process som gör det möjligt att omvandla de flesta plaster till cirka 80% olja, 15% gas och 5% kimrök. Alla dessa tre råvaror är ytterst användbara och värdefulla och ger människor ett ekonomiskt incitament att både plocka upp skräp och återvinna sitt eget avfall hemma. Det låter som om det måste vara komplicerat, men vetenskapen är inte alltför svår att förstå. Här är en fantastisk video som förklarar denna föga kända kemipärla.

Även om det finns en stor potential för industriella återvinningsindustrier här, kan vi också göra detta hemma, minska vårt avfall och tjäna på att städa upp och leva mer harmoniskt med jorden. Här finns både en video om en man som tillverkar en enkel pyrolyskammare på sin uppfart med hjälp av vanligt förekommande material, en vinkelslip, en svetsare och några andra vanliga verktyg som en limpistol. Nedan finns också en inspirerande kort video om en familj som återvinner plastavfall till diesel och bensin för att driva sitt hus, sitt hydroponiksystem och hjälpa sitt samhälle.

Kompostering

Nästan alla som bor på landsbygden komposterar troligen sina rester, men på grund av levnadsförhållandena är det inte lika lätt för människor i städerna. Kompostering är viktigt eftersom det minskar mängden avfall som hamnar på soptippen och dessutom återför de organiska näringsämnena till jorden, vilket skapar rik jord för trädgårdsodling i stället för ruttnande mat som är instängd i oförstörbara plastsopsäckar. 

Det är mycket enkelt och givande. Det är bara att samla in avfall i en liten kompostbehållare i köket, ta ut det till en utvald plats i trädgården och tillsätt massor av löv (för kol) varje gång kväverika avfall läggs till. Vi kan även kompostera äggskal, vilket ökar kalciumhalten i komposten (bra för kalciumintensiva tomater). De skuggiga platserna i trädgården, där det är svårt att odla växter, är perfekta för kompostering. Här finns en kort och informativ video om kompostering, med extra detaljer för bästa resultat.

Luftkvalitet

Luftkvaliteten är oerhört viktig, både för vår hälsa och för miljön. Även om koldioxid och klimatförändringar enligt min mening är extremt överdrivna och felaktigt överskuggar andra dilemman i den allmänna opinionen, är luftkvaliteten något som vi alla bör tänka på. Både för vår egen personliga skull och för livskvaliteten i vår omgivande miljö är ren luft nödvändig.

Bilars utsläpp är ett hett ämne och många människor vänder sig nu till litiumdrivna elbilar, men om man bortser från giftigheten i gruvprocessen är sådana elbilar ekonomiskt omöjliga att nå för de flesta människor.

Enligt min åsikt är kärnan i problemet stadens zonindelning. Den dikterar vilka områden som är avsedda för bostäder, kommersiella byggnader eller industribyggnader. På grund av detta behöver de flesta människor i stora städer en bil för att ta sig runt. Detta leder till mycket slöseri med bensin, tid, värdefulla grönområden och är fruktansvärt dåligt för luftkvaliteten. Men om städerna är byggda för bilar och inte för människor, hur kan vi då skylla på individen för detta systemfel? Det finns mycket att göra på makronivå, men vad kan vi som individer göra för att förbättra luftkvaliteten?

Jag föreslår att du odlar krukväxter på balkongen och i lägenheten för att fräscha upp luften. Dessutom kan vi gå, cykla eller till och med springa dit vi behöver gå, när det finns ett rimligt avstånd. Detta skulle minska luftföroreningarna från den överbelastade trafiken, öka den individuella hälsan både fysiskt och mentalt och föra samhällen närmare varandra när vi passerar varandra på gatan.

 

Tack för att du tog dig tid!

Tack för att du tog dig tid att läsa denna korta artikel! Du kan lämna feedback i kommentarsfältet nedan - dina erfarenheter och idéer är mycket välkomna. Om du är mellan 15 och 25 år är du välkommen att delta i Over to the Youth. Vi har precis börjat, så det är ett utmärkt tillfälle att gå med! Du kan läsa mer om detta samarbete på vår om sidan, och göra en Ansökan här.

Ansvarsfriskrivning: Over To The Youth är en gemenskap av medvetna individer. Innehållet speglar den enskilda upphovsmannens perspektiv snarare än gemenskapen som helhet.

Ovanstående telefon

Du har friheten att välja.  Telefon ovan ger dig frihet, integritet, kontroll och kan göra allt som din gamla telefon kan. Slå dig samman med ett användarvänligt operativsystem, appar och kommunikationsverktyg. Det är snabbt, pålitligt och har branschens bästa kundsupport.

$25 rabatt med kupong: OTTY25

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish