Friskare tarmmikrobiom, friskare liv

I min tidigare artikel skrev jag om utövandet av Shinrin-yoku och hur kulturer i det förflutna har sett vår existens som intimt förknippad med naturens existens. I den här artikeln kommer jag att utforska ett annat sätt på vilket vårt liv är ömsesidigt med naturen, men den här gången på en mikroskopisk nivå, inuti våra kroppar.

 

Vad gör en person till en person? När man tänker på den här frågan kommer man att tänka på frasen "du är vad du äter". Om du äter dåligt och äter livsmedel med lågt näringsinnehåll kommer din hälsa att bli dålig i gengäld. Detta verkar vara ett begrepp som de flesta människor kan hålla med om. Men när man försöker förstå varför det är så, blir det uppenbart att en "människa" inte bara är en organism, utan i stället en "holobiont"; ett helt samhälle av mikroorganismer som samarbetar med sin värd för att se till att båda överlever. Dessutom, Man tror att människor har fler bakterieceller i kroppen än mänskliga celler.vilket visar hur viktigt det är att förstå förhållandet mellan människor och mikrober.

 

I den här artikeln utforskas begreppet tarmmikrobiom, hur ett dysfunktionellt mikrobiom är inblandat i en rad olika sjukdomar och hur viktig kosten är för att främja en hälsosam tarmflora.

Att förstå tarmens mikrobiom

Élie Metchnikoff

Begreppet mikrobiom, dvs. ett ekosystem av mikroorganismer som agerar i förhållande till varandra och till sin omgivning, är en relativt ny vetenskaplig utveckling. Från mitten och slutet av 1800-talet började Pasteur, Koch, Metchnikoff och Escherich alla erkände potentialen för samverkan mellan människa och mikrober., inklusive nyttiga bakterier från bakterier som finns naturligt på och i kroppen. Ungefär samtidigt visade Winogradsky att Hur flera bakterier kan samarbeta i naturliga miljöer. i processen för kvävefixering. Dessa arbeten ses ofta som föregångare till den moderna idén om mikrobiomer. När förståelsen för genetik och genteknik utvecklades började vi få en mycket djupare förståelse för karaktären och förhållandena mellan dessa mikroorganismer och varandra och med kroppen. Några anmärkningsvärda arbeten på senare tid är bland annat följande  Lederbergs Nobelprisbelönade arbete om bakteriell genöverföring och Dorés genetiska analyser av tarmbakterier.

 

Vi vet nu att vårt matsmältningssystem är hemvist för en mängd bakterier som tar sin tillflykt till den relativt trygga miljön i våra kroppar strax efter vår födelse och livnär sig på de livsmedel vi äter. Många av dessa bakterier har utvecklat mekanismer som gör det möjligt för våra kroppar att tolerera deras närvaro, t.ex. stimulering av reglerande immunceller som förhindrar inflammation som annars skulle kunna uppstå. Man håller fortfarande på att förstå de olika sätt på vilka tarmfloran interagerar med människokroppen, men studier tyder redan på att bakterierna i vår tarm kan påverka följande genuttryck, inflammation och signalering i nervsystemet.

 

En gulnäbbad oxpecker äter kvalster från ett djurs rygg.

Dessutom kan närvaron av dessa bakterier vara till nytta för oss som levande organismer. Bara eftersom oxpeckerfåglar rensar bufflar från fästingar och kvalster. som kan vara till skada för en buffels hälsa, kan bakterier i sin tur förbättra vår matsmältningskapacitet genom att omvandla oätliga föreningar till nyttiga näringsämnen. Till exempel, Ett antal tarmbakterier kan omvandla fibrer till kortkedjiga fettsyror., som sedan kan vara Används i metabolismen av kolhydrater och lipider.. De kan till och med påverka vårt humör genom reglerar serotoninet används i signaler mellan hjärnan och tarmen, vilket med tanke på den höga andelen psykiska sjukdomar i våra moderna samhällen gör det ännu viktigare att förstå denna koppling.

Sjukdom som en obalans i mikrobiomerna

Även om mikrobiomerna kan vara nyttiga när de befinner sig i "eubiosis", där ekosystemet är i jämvikt, kan ett misslyckande med att bibehålla friska bakterier i kroppens mikrobiom bidra till en mängd olika sjukdomar. Inom mitt hemområde, tandvård, är det välkänt att tandköttssjukdomar bör ses som en obalans i bakteriepopulationerna i munnen, där faktorer som rökning, dålig salivkvalitet och kost kan uppmuntra vävnadsskadande bakterier att ta över från många av de bakterier som man vanligtvis förväntar sig att se i de mikrobiella samhällena i munnen.

 

Denna typ av obalans, eller dysbios, kan också förekomma i tarmmikrobiomerna. Friska tarmmikrobiom uppvisar vanligtvis ett brett spektrum av olika bakteriearter, bland annat följande Lactobacillus arter, Bifidobacterium bifidum och Bacteriodes arter. Omvänt uppvisar dåliga tarmmikrobiom vanligtvis en lägre mångfald. De som bor i mycket urbana, socioekonomiskt eftersatta områden, eller personer med lågt fiberintag, uppvisar mycket mindre mångfald i sin tarmmikrobiom..

 

Genom att vara avskärmad från naturen, vilket minskar kontakten med bakterier som annars skulle hjälpa oss att bygga upp vår sjukdomstolerans, och genom att inte ha tillgång till hälsosamma, ekologiska livsmedel, leder detta till ett dysbiotiskt ekosystem i tarmen. Precis som i fallet med tandköttssjukdomar har detta oreglerade tillstånd kopplats till en rad olika sjukdomar, bland annat följande hjärt- och kärlsjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar, reumatoid artrit, kolorektal cancer, fetma och diabetes. för att nämna några få. Dessutom har även några av de kvarvarande tillstånd efter COVID-19-infektioner har förknippats med dysreglering av av tarmens mikrobiota.

Prebiotika, probiotika och kost

"Låt mat vara din medicin och medicin vara din mat".

Även om mekanismerna som leder till mikrobiell dysbios inte är helt klarlagda är det kanske ingen överraskning att vad vi äter är en viktig faktor som bestämmer hälsan hos våra tarmmikrobiom.. En del av det vi äter, till exempel konstgjorda sötningsmedel, har visat sig uppmuntra till en ökning av antalet Enterobacteriaceae Nuvarande, med negativa effekter på blodsockernivåerna som följd.

 

Andra livsmedel kan däremot aktivt främja ett hälsosamt mikrobiom i tarmen. Dessa delas vanligtvis in i två grupper: prebiotika och probiotika. Den senare av dessa termer är troligen den som de flesta läsare känner till och avser livsmedel som innehåller betydande mängder nyttiga mikroorganismer. De finns i många kulturer runt om i världen, särskilt i fermenterade livsmedel som yoghurt, kimchi och surkål, även om det är först under de senaste hundra åren eller så som Forskare som Metchnikoff har teoretiserat om fördelarna med att äta bakterier. som Lactobacillus i yoghurt. Som en extra fördel är många fermenterade livsmedel, som surkål, också rika på vitamin K2, som har en viktig roll för följande hantera kalciumnivåerna i blodet och synergistiska effekter med D-vitamin.

 

Prebiotika är däremot mycket mindre uppmärksammade i allmänhetens ögon. Först definierad 1995Det är ämnen som inte kan smältas av människor och som främjar tillväxten av nyttiga mikroorganismer i tarmen. Kostfibrer, som de som finns i baljväxter, fullkorn och grönsaker, är fermenteras av bakterier till molekyler som är användbara för att stabilisera blodsockret.. Polyfenoler, som finns i bär, kryddor och te, har kopplats till immunförsvaret i tarmen och styrning av metaboliska processer..

 

Ekologiska grönsaker

Pre- och probiotika är inte på något sätt den enda kostrelaterade metoden för att främja ett gynnsamt tarmmikrobiom. Att äta ekologiska och skördade livsmedel kan vara ett sätt att främja en hälsosam tarmflora, eftersom Bekämpningsmedel och herbicider har inte dödat potentiellt nyttiga bakterier i livsmedel.. Dessutom får man inte heller i sig spår av sådana herbicider som annars skulle ha kunnat Skadliga effekter på mikrobiella tarmsamhällen och deras värdar.. På samma sätt är starkt bearbetade livsmedel är mycket mindre sannolikt att de innehåller både pre- och probiotika som skulle gynna tarmekosystemet.. Tanken på probiotikabaserade kosttillskott undersöks också aktivt, men det ämnet förtjänar egentligen en egen artikel.

Slutliga tankar att sammanfatta

Naturligtvis är det inte bara livsmedel som kan påverka tarmmikrobiomerna. Forskningen börjar nu erkänna antibiotikans förmåga att driva fram dysbios i tarmen. Även om vi vill att antibiotika ska döda specifika patogener som orsakar sjukdom, verkar många av dem också för att dödar den friska tarmfloran som ger oss motståndskraft mot sjukdomar. Det är just så här som Clostridioides difficile infektioner förekommer, en förstöring av de inhemska mikroorganismerna gör det möjligt att C. difficile att ta över, vilket leder till en rad olika sjukdomar och i vissa fall till döden. I kombination med den ökande antimikrobiella resistensen finns det ett tydligt behov av att ompröva vårt sätt att hantera sjukdomar och om våra beslut ytterligare leder till dysbios i våra kroppars mikrobiom. Vi behandlar inte bara en organism när vi hanterar sjukdomar, utan vi behandlar en "holobiont", med fler mikroorganismer än mänskliga celler som har utvecklats tillsammans med oss, till gagn för oss båda.

Även om vår förståelse av tarmmikrobiomet fortfarande växer, blir det allt tydligare för varje dag som går att vi bör tänka på oss själva och vår hälsa som något som är i harmoni med naturen. Du är verkligen vad du äter, på vissa sätt bokstavligen, genom de mikroorganismer i vår mat som kan fortsätta att ta plats i våra tarmmikrobiom. Kanske är det dags för oss alla att ta en större titt på vår kost och ställa frågan "Är detta rätt för mig och min hälsa?", och jag tror att om vi gör det kan vi börja omvandla det goda som vi äter till gott i vår omvärld.

Om du vill stödja mitt arbete kan du överväga följande donera på följande sätt:

QR-kod för Bitcoin-donationer

GiveSendGo:https://www.givesendgo.com/tomshaw

Bitcoin: bc1qp2y8a0h7ya8ctjp6lcwvwg569cml8578ts553s

Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish