Tillbaka till grunderna i att vara

En öppning till Ungdomens natur

 "Varför är unga människor inte mer engagerade i våra aktuella utmaningar?" Vad är det som skiljer oss från vår omgivning när det gäller just ungdomar? Både jag och andra medlemmar av Över till ungdomarna har funderat på svaret på denna komplicerade fråga. Genom att ta en titt på ungdomens natur tror jag att vi kan tänka oss några lösningar på detta mångfacetterade pussel och förbereda de kommande generationerna på att ta personligt ansvar. Så låt oss analysera mina hypoteser.

Vi är centrum för vårt eget universum

Jag hör ständigt att unga människor som vi ständigt funderar på vad vår identitet är. Vilka är vi? Vad är meningen med våra liv? Var hör vi hemma? Det som alla dessa tankeprocesser har gemensamt är du.

Du går genom livet och uppfattar saker och ting genom din ögon, du har inget val i frågan. Du kan inte göra en "Freaky Friday" och tillbringa en dag i en annan individs kropp eller sinne; du kommer bara att uppleva världen genom din Perspektiv och uppfattning, din Kognition och medvetande. Vi kan inte låta bli att vara centrum för vårt eget universum; det är allt vi vet. På grund av detta glömmer vi till synes att det finns en värld utanför oss själva. Vi börjar tänka, och därmed agera, som om det enda som spelar någon roll är det som sker i vår omedelbara livsvärld.

Självcentrerad vs självupptagen

Jag skulle vilja skilja mellan begreppen "självupptagen" och "självcentrerad". Att höra något i stil med "du är självcentrerad" från någon ger mig alltid en känsla av att jag har en grop i magen, men jag tror att påståendet "sätt dig själv först" har en giltighet; precis som flygbolagens säkerhetsriktlinjer, om du inte prioriterar din egen syrgasmask först, hur ska du då kunna hjälpa någon annan att sätta på sig sin? Därför drog jag slutsatsen att det finns en positiv sida av att vara självcentrerad. Den största skillnaden mellan att vara "självcentrerad" och "självupptagen" är att ingen kan på ett hållbart sätt undgå att vara självcentrerad, varken vi unga vuxna eller fullfjädrade vuxna.


Att vara självupptagen är dock en populär praxis som ofta förknippas med ungdomar. Jag anger "praxis" eftersom det är något vi kan välja att göra. Ungdomar ger hellre efter för sina egna bedömningar, fördomar och impulser än att tänka två gånger på de alternativa alternativ eller konsekvenser som följer därefter. Där de skulle kunna söka råd i sina hem, sina själar och sin historia, vänder de sig i stället till samhällets idoler som är lika vilsna som de själva. Där de skulle kunna ställa frågor om vem, vad, var, när, varför och hur som finns runt omkring dem, leds de till apati av bekvämlighetsskäl och den felaktiga uppfattningen att de inte har något val.

Ansvaret ligger inte bara på ungdomarna. Vi lever och deltar i ett samhälle som tvingar oss att slösa bort vår livskraft, ett samhälle som utnyttjar vår sårbarhet i form av att vi är påverkbara och uppfinningsrika för att forma oss till lönsamma brickor på ett schackbräde. Det vänder oss från integritet för att spela sin bedrägliga företagsversion av King of the Mountain, och det styr oss bort från att skapa en familj för att omslutas av dess förföriska syndikat. Till råga på allt försäkrar den oss sedan att vi är unga och därför inte behöver bära hela ansvaret för våra beslut och handlingar.

Vi lockas genom vårt gamla limbiska system i hjärnan genom dopaminåterkopplingsslingor via de appar vi använder, de webbplatser vi läser och den utbildning vi får. Vår självcentrering är ofrånkomlig och praktisk, men vår självupptagenhet odlas som ogräs av vår omgivning och hanteras dåligt av vår egen brist på medvetenhet.

Frontallobens bidrag

Frontalloben är den senast utvecklade delen av hjärnans neocortex. Den är ansvarig för vårt beslutsfattande, tänkande, planering, självkontroll, vilka perspektiv vi antar och så vidare. Medan den tar upp ungefär 7% av en hunds hjärnvolym, upptar den 35% av en människas.

 

Är du medveten om att frontalloben inte är fullt utvecklad förrän vid 25 års ålder? En del av vår kognitiva process är fortfarande under utveckling! Detta betyder inte att vi alla ska dra en djup suck av lättnad, luta oss tillbaka och dricka ur en falsk känsla av trygghet, eftersom felet på våra brister ligger i våra hjärnor. Det är snarare för att konstatera att det fortfarande finns mycket att lära om vad vi är, tillsammans med den ständiga förhandlingsprocessen om vilka vi är. Vi har fortfarande vår egen suveränitet, vilket innebär att vi måste ta ansvar för våra handlingar och stå till svars för våra beslut. Personligen tror jag inte att vi någonsin kommer att förstå oss själva fullt ut, och jag hoppas att vi aldrig kommer att göra det, för ur ett sanguint perspektiv innebär det att vi fortsätter att förändras och utvecklas.

Självlösningar

För att verkligen kunna besvara frågan om varför unga människor inte är mer engagerade i dagens utmaningar måste vi gå igenom labyrinten av vem, vad, var, när, varför och hur vi är. Introspektion är ingen lätt uppgift. Ofta avslöjar vi aspekter av oss själva som vi önskar hade varit dolda; vi ser sällan någon av våra guldmedaljer förrän vi först ilsket har kastat runt alla våra deltagarband. Det kan kännas evigt och meningslöst. Som jag ser det är det så att oavsett var du går, så finns det du Det sträcker sig över hela din livstid, så det finns ingen bättre person än du själv som kan rätta till dig.

"Ungdomar är framtiden" är en vanlig anekdot som kastas runt om min generation. Duh! Vi är yngre än ni. Som medlem av denna befolkningsgrupp tror jag inte att vi har varit väl förberedda för detta. Vårt samhälle i stort har blivit alltmer narcissistiskt under de senaste decennierna. Bristen på särskild uppmärksamhet från min befolkningsgrupp tillsammans med mänskligheten har lett till att mänsklighetens tillstånd har försämrats och har, uppriktigt sagt, lett till kollektivt lidande. Vi är mindre kopplade till vår historia än någonsin tidigare. Till och med de som kom bara en generation före oss verkar vara en galax bort, trots att de ständigt sträcker ner sina händer för att hjälpa oss upp på sina axlar.

Hosea 4:6
"I brist på kunskap fördärvades mitt folk" är ett ok som tidigare generationer har varit tungt belastade med. Denna brist på kunskap leder till att vi upprepar den cykliska naturen av verklighetsfrånvaro som vi gör nu. Det har alltid funnits ett krig på ett visst slagfält som var sent att erövra för varje generation; det är så vi hamnade i detta tillstånd som art från början. Bristen på kritiskt tänkande från varje generation när det gäller deras olösta utmaningar från det förflutna leder till domino-liknande missöden.

Vi känner inte oss själva och ännu mindre vår omgivning. Hur kan vi förvänta oss att ungdomarna skall vara delaktiga i framtiden om de inte ens är delaktiga nu? Med våra frontallober som ännu inte är fullt utvecklade, en samhällsstruktur som utnyttjar våra grundläggande evolutionära instinkter genom marknadsföring och manipulerad utbildning, och bristen på självmedvetenhet om vad våra hjärnor och kroppar gör, faller vi in i en labyrint av speglar: ständigt osäkra på när eller var våra fötter kommer att röra marken, utan något som visar att det finns en värld utanför oss själva.

"Alla som vandrar är inte förlorade."

 

~ J.R.R. Tolkien

Är allt det här värt det? Har vi passerat den punkt där det inte finns någon återvändo? För att besvara dessa frågor vände jag mig till mina föräldrar. De är dubbelt så gamla som jag, de har passerat den punkt då deras frontallober är fullt utvecklade, och har först under de senaste åren blivit "uppvaknande underverk" som Russell Brand så välformulerat. De, som så många andra, tillbringade sin till synes oändliga ungdom med att dansa nätterna bort som om tiden inte vore en konstant faktor. Det var inte förrän på senare år som de insåg att det skulle vara klokare att ta sin tid och svänga. Många av våra föregångare har lärt sig sina läxor och försöker nu dela med sig av sina erfarna erfarenheter till oss som är på väg uppåt. Vissa försöker fortfarande jämna ut förhållandet mellan misslyckanden och framgångar, vilket vi alla bär på.

Våra felbara hantverksmästare finns fortfarande kvar för att bevittnas, efterliknas och uppmärksammas. Många av dem var sent ute, gjorde sina misstag och fortsatte ändå att tänka kritiskt. De hade och har fortfarande hopp. Det kan vi också, och de som kommer efter oss.

Detta är inte ett förakt för ungdomlighet. Ungdomlighet är egenskapen av att vara osäker och ofullständig, vilket jag skulle vilja föreslå att alla i Över till ungdomarna Det finns ett hopp i detta. Det finns hopp eftersom det finns en potential, och inget är mer hoppfullt än potential. Detta är en uppmaning. En uppmaning till självupptäckt, till öppenhet för andra, till medvetenhet om världen och framför allt till ödmjukhet att spela dum.

Medvärdarna Bret Weinstein och Heather Heying från DarkHorse podcast, som båda har doktorerat i evolutionsbiologi, brukar mynta uttrycket "Välkommen till komplexa system". Människor, individer, samhällen, mänskligheten, vi är komplicerade. Punkt slut. Lägg nu till ungdomsfaktorn, frontallobsfaktorn, samhällets rök och speglar-faktorn och faktorn att släktskapets band har kvävts.

Vårt jobb från och med nu är att ta upp den last som ligger framför oss och som är dig själv. Förstå dig själv. Fortsätt dig själv. Denna strävan bör ta hela ditt liv och alla ädla ansträngningar i anspråk, vilket den säkert kommer att göra för mig; allt annat bör betraktas som ett dåraktigt försök. Mönster och böjelser som ses i världen och inom individer kommer alltid att destilleras av hjärnan och andan hos dig själv. Om inte nu, när då? Om inte du, vem då? Svaret på frågan "Varför är inte unga människor mer engagerade i våra aktuella utmaningar?" finns där mycket annat kan hittas, nämligen inombords.

Telegram
Facebook
Twitter
E-post

Sträck ut handen! Kommentera och låt mig veta vad du tyckte! Om du gillade mitt arbete kan du hitta mer av mig på Madamei Studios.

 

Kommentarer:

Ett svar

  1. Fantastiskt! Wow, min frontallob pulserar, tack Madison. Jag älskar ditt sätt att avsluta det också: "Svaret på frågan "varför är inte unga människor mer engagerade i våra samtida utmaningar?" finns där mycket annat kan hittas: inombords." Underbar läsning, tack för att du delar med dig av detta till världen! 🙂 .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish