En betraktelse över ett imperiums immanenta slut

Devalvering av valuta: Då och nu

Devalveringen av pengar har varit den drivande kraften bakom kollapsen av stora imperier genom historien. Vare sig det handlade om myntklippning under romarrikets dagar, legerade metaller under den feodala perioden eller obegränsad tryckning och utlåning från fraktionella reserver i vår moderna tid, har girighetens egregor lett till många stora nationers undergång.

Knapphet på pengar kan upprätthållas genom regler för offentligt samförstånd eller fysiska naturlagar. Valutor utan knapphet har en kort hållbarhetstid på cirka 50 år. Den amerikanska dollarn lämnade guldmyntfoten 1971 och övergav därmed sin förankring i verkligheten. Sedan dess har USA:s militära dominans varit den själ som upprätthåller dollarns upplevda värde. Idag sjunger denna en gång oöverträffade supermakt på sista versen. 50 år var 2 år sedan. Den knäcks av sin egen tyngd, när nya supermakter reser sig för att fylla tomrummet efter dess frånvaro; hungriga efter att etablera sina egna valutor som det nya globala betalningsmedlet.

Pris på olika råvaror under en 5-årsperiod

Överväganden om ekonomisk analys

Det krävs inget större intellekt för att konstatera att "kostnaden" för ovanstående råvaror har stigit avsevärt sedan dollarn nådde slutet av sin hållbarhetstid. Men vi kan och bör se på detta på ett annat sätt. När det gäller råvaror är ett lika med ett. Ett uns guld är lika med ett uns guld. Ett pund vete är lika med ett pund vete. En bitcoin är lika med en bitcoin. Det inkonsekventa här är inte varan, utan den värdemätare vi använder för att observera den.

Om vi mäter ett avstånd med en linjal som krymper, kan vi tro att det är avståndet som växer. Ser du perversionen?

Värdet av uppmärksamhet och kreativ energi

Illusionen håller på att falla, och med den alla dess beroende faktorer. Dollarns devalvering var huggen i sten 1971, men det är vi som lever idag som kommer att få utstå konsekvenserna av de giriga från år som för länge sedan passerat. Kollapsen hänger inte på en fråga om om, utan en fråga om när; även om ingen vet timmen, eller dagen. Låt oss därför inte förlamas av räddhågsna analyser. Analys tar tid från förberedelser. Vi har tid att förbereda oss, men ingen tid att slösa.

Uppmärksamhet är den som fördelar vår kreativa energi, och det är genom kreativitet som vi kommer att överleva och frodas under vilka omständigheter vi än befinner oss. Det är vad vår art gör: överlever, skapar och frodas. Om vi ska kunna bevara våra förfäders framsteg måste vi ägna vår uppmärksamhet åt saker som betyder något. Mat, vatten, skydd, värme, gemenskap, självförsvar, medicin och sunda pengar är alla grundläggande för välstånd.

Vår uppmärksamhet är den mest värdefulla varan av alla. Vad kommer du att ge din uppmärksamhet till?

Ansvarsfriskrivning: Over To The Youth är en gemenskap av medvetna individer. Innehållet speglar den enskilda upphovsmannens perspektiv snarare än gemenskapen som helhet.

Ovanstående telefon

Du har friheten att välja.  Telefon ovan ger dig frihet, integritet, kontroll och kan göra allt som din gamla telefon kan. Slå dig samman med ett användarvänligt operativsystem, appar och kommunikationsverktyg. Det är snabbt, pålitligt och har branschens bästa kundsupport.

$25 rabatt med kupong: OTTY25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish